Protein er vigtigt når vi bliver ældre

Mange unge menneske indtager i dag meget protein for at kunne træne sig store og muskuløse. Men protein kan faktisk også være gavnligt for ældre mennesker.

At indtage ekstra protein er undervurderet, når det kommer til ældre mennesker. I virkeligheden ville de fleste ældre mennesker have godt af et proteintilskyd, fordi muskelmassen daler med alderen. Det er også generelt sværere for ældre mennesker at opbygge muskler, fordi det kræver langt mere træning og vedligeholdelse, når kroppen har levet et langt liv.

Protein kan hjælpe med at opretholde muskulaturen hos både unge og gamle

I dag er det mest yngre mennesker – ja, faktisk ret unge mennesker – der benytter sig af ekstra proteintilskud. Når man er i den alder, hvor man gerne vil se godt ud, man vil gerne af med hvalpefedtet, som de fleste har lidt af, når de er børn, så er der rigtigt mange, der begynder at træne. Det falder ofte sammen med puberteten, hvor man generelt bliver mere bevidst om sig selv og sin krop. Man begynder at blive klar over og kunne se, hvad der kendetegner mand og kvinde, og hvordan man gerne selv vil se ud i forhold til disse kønsidealer. Derfor er der mange både piger og drenge, der begynder at træne – for at understrege formerne og blive tonede de rigtige steder.

For mange fortsætter denne lyst til træning op gennem voksenlivet, og der er også en del mennesker, der kun får mere blod på tanden i forhold til at træne og få store muskler. Træner man meget, eller vil man bare gerne se stor og muskuløs ud, så kan protein hjælpe. Det er nemlig proteinerne, som kroppen bruger, når den skal opbygge muskelmasse. Jo mere muskelmasse, man har, desto mere trænet er man, og desto tydeligere vil ens muskler fremtræde.

Hvis man er vant til at træne meget, og har gjort det siden man kom i puberteten, så kan man hurtigt få øget sin muskelmasse ved at indtage meget protein. Det gælder sådan set for både unge og gamle, at protein opbygger muskulaturen, men med alderen kommer det imidlertid kun til at kræve mere og mere af kroppen at opbygge musklerne. Derfor skal man være ekstra opmærksom, hvis man er ældre, og gerne vil opbygge sine muskler – der skal muligvis lidt mere arbejde til, fordi man hurtigere vil tabe sin muskelmasse igen. Det er dog i den grad muligt, at man kan blive trimmet og markeret som ældre. Man vil bare skulle kæmpe hårdt for det.

Hvis man som ældre vil øge sin muskelmasse, skal der ekstra protein til

Proteinpulver - 3 skeer med forskellige typer protein pulver smag

Er man ældre, og vil man gerne øge sin muskelmasse, så er der ingen tvivl om, at et ekstra tilskud af protein ville være at foretrække. Sørger man for, at kroppen har tilstrækkeligt med protein, så vil man med en kombination af styrketræning hurtigere kunne se og mærke en forskel. Det betyder ikke, at det ikke kan lade sig gøre at øge sin muskelmasse, hvis man ikke indtager ekstra protein, men det vil helt klart være nemmere og mere effektivt at kombinere træningen med en proteindrik (du kan finde relevante artikler om proteintilskud på proteinrig.dk og proteinguide.dk). I følge Netdoktor er det særlig vigtigt at holde fokus på at spise mere protein jo ældre man bliver, til trods for at det samlede energiindtag falder.

Det er forskelligt fra person til person, hvor meget muskelmasse man er disponeret for at have, og hvor meget træning, der skal til, før man øger sin muskelmasse, men det gælder desværre generelt for ældre mennesker, at muskelmassen daler, og det bliver sværere alene at opretholde sin muskelmasse, selvom man dyrker motion jævnligt. Det kan derfor også være en god idé blot at indtage proteintilskud, selvom man ikke har tanker om at øge sin muskelmasse, men egentligt bare er interesseret i at beholde det, som man har i forvejen.

Vær helt rolig – du bliver ikke stor som en bodybuilder, fordi du tager et proteintilskud

Mange mennesker tror, at man bliver kæmpe-stor på ingen tid, hvis man begynder at indtage proteintilskud i form af fx proteinpulver, proteinbarer eller proteindrik. Det gør man ikke! Der skal også træning til, hvis man vil blive stor og få rigtigt store muskler. For ældre mennesker kan det som sagt være en fordel at indtage proteintilskud også selvom, man ikke har nogen ambitioner om at blive stor og markeret. Det betyder derfor også, at proteintilskuddet ikke i sig selv giver øget muskelmasse, men blot forbedrer vilkårene for at bibeholde sin nuværende muskelmasse.

Man skal derfor hverken som yngre eller ældre menneske var bange for at indtage proteintilskud. Der vil nemlig stadigt skulle en hel del træning til, hvis man vil blive meget stor og muskuløs. Der findes også forskellige proteintyper, som man kan benytte sig af alt efter, hvilket formål man har med at indtage ekstra protein. Der er både proteinpulver, der baseret på proteiner fra planter og proteiner fra dyr, og det vil ligeledes også være forskelligt, hvilket slags protein der falder bedst i hvert enkelt menneskes smag.

Tilføj en kommentar